De winter is in aantocht en dat betekent kans op vorst en misschien wel sneeuw. Vorst en ijs kunnen grote invloed hebben op de werking van de bouwkraan. Daarom hebben we een aantal belangrijke tips voor je op een rij gezet.
Door ijsafzetting op de giek kan de constructie van de bouwkraan een stuk zwaarder worden. Hierdoor kun je de bouwkraan minder zwaar belasten dan normaal. De hijscapaciteit voor het gebruik van de bouwkraan bijlage temperaturen is vermeld in het kraanboek of handleiding.
Sneeuw en ijs kunnen ervoor zorgen dat de kat- en hijskabels volstapelen met ijs. Dit kan ervoor zorgen dat de kabels naast de schijven gedrukt worden waardoor de kabel kan breken. Controleer dus altijd voordat je gaat draaien of alle schijven en kabels ijsvrij zijn.
Bij sneeuw en ijsvorming kun je het beste de bouwkraan niet gebruiken. Mocht het toch nodig zijn om met de kraan te draaien, controleer dan vooraf goed of alle schijven en kabels kunnen bewegen.
Hang het hijsblok altijd enkele meters lager onder de giek. Je hebt dan, wanneer je de bouwkraan weer gaat gebruiken, een stuk ruimte om te hijsen zodat je kunt zien of alles vrij kan bewegen.
Zorg ervoor dat je voor de winter alle draaiende delen goed gesmeerd hebt. Dit zorgt ervoor dat je minder kans hebt op het vastvriezen van draaiende delen. Let er ook op dat alle schijven schoon zijn. Door de lage temperaturen kan het vet hard worden met kans op beschadigingen aan staalkabels en schijven.
Sluit alle kasten, ruiten en deuren goed af. Hierdoor verminder je het risico dat schakelaars en pompen vastvriezen.
Heb je toch problemen met je bouwkraan of twijfel je over de veiligheid? Onze serviceafdeling staat klaar om je telefonisch of op locatie te helpen.