Het gebruiken van een bouwkraan tijdens stormachtig weer kan voor onveilige situaties zorgen. In deze blog delen we algemene richtlijnen voor het omgaan met harde wind en windstoten bij bouwkranen.
Wind is één van de grootste risicofactoren voor bouwkranen. Harde windstoten kunnen een kraan uit balans brengen of omverwerpen. Als er harde wind of windstoten worden verwacht, zorg dan dat de bouwkraan vóór de storm ingeklapt wordt of leg tijdens de storm het werken met de kraan stil.
Bij harde wind en storm mag de bouwkraan niet meer op- en afgebouwd worden, ook het veranderen van de opstelling is niet toegestaan. Er is dan een groot risico op omvallen. Zet de kraan in de windvrije stand zodat deze met de windrichting mee kan waaien.
Het gebruiken van een bouwkraan is alleen mogelijk wanneer de maximumsnelheid van de wind die wordt gemeten op de top van de bouwkraan minder dan 72 km/h bedraagt. Houdt er rekening mee dat een gemiddelde windsnelheid van 50 km/h rukwinden van meer dan 72 km/h kunnen opleveren.
Raadpleeg altijd de bijgeleverde handleiding van de bouwkraan voor de maximaal toegestane windsnelheden bij het op- en afbouwen of gebruiken van de bouwkraan. Dit kan per merk en type bouwkraan verschillen. Kom je er niet uit? Neem contact op met onze serviceafdeling: 0314-626165.