Op de bouwplaats speelt de bouwkraan een belangrijke rol bij het hijsen en tillen van grote en zware materialen. Het bedienen van een bouwkraan stelt enkele eisen om de werkzaamheden veilig te laten verlopen. Maar wat zijn deze eisen, en kan iedereen een bouwkraan bedienen? In deze blog leggen we het aan je uit!
Met bouwkranen die een lagere capaciteit dan 10 ton/meter hebben en bouwkranen met een 10 ton/meter schakelaar mag gehesen worden zonder hijsbewijs. Een 10 ton/meter kraan is een bouwkraan die maximaal 1 ton mag hijsen op een giekafstand van 10 meter. In onze vorige blog lees je hier meer over. Een certificaat of hijsbewijs is dus alleen nodig voor bouwkranen met een capaciteit die groter is dan 10 ton/meter. Wel is het belangrijk dat een medewerker goed geïnstrueerd is en minimaal 18 jaar is.
De kraanmachinist heeft veel verantwoordelijkheid, welke verder gaat dan alleen het bedienen van de kraan. Het hijsen moet namelijk veilig gebeuren, zo moet er rekening gehouden worden met veiligheidsprotocollen, moeten signalen van grondwerkers begrepen worden en mogelijke gevaren moeten tijdig worden opgemerkt.
De certificaten die in nodig zijn voor het bedienen van een bouwkraan zijn:
Naast de certificaten moeten kraanmachinisten verschillende trainingen volgen. Deze trainingen richten zich op de benodigde vaardigheden om de kraan te bedienen, de kennis en het bewustzijn van de veiligheidsvoorschriften. De technische aspecten van de kraan komen aan bod, evenals de communicatie en samenwerking. Alles om de bouwplaats zo veilig en efficiënt mogelijk te maken.
Voor meer informatie, zie website stichting TCVT