Als eigenaar van een bouwkraan bent u verantwoordelijk voor de veiligheid en goede werking van de kraan. Een van de belangrijkste zaken als het gaat om veiligheid is dat uw bouwkraan regelmatig gekeurd moet worden. Maar hoe vaak moet de bouwkraan gekeurd worden en wie kan de keuring uitvoeren?
Voor dat we ingaan op hoe vaak de keuringen moeten plaatsvinden, is het van belang om uit te leggen waarom de keuringen belangrijk zijn. Keuringen zijn er om de veiligheid van de kranen te waarborgen. Eventuele (beginnende) gebreken die de veiligheid in gevaar brengen kunnen op die manier tijdig worden opgespoord. Dit voorkomt stilstand van de kraan en verbeterd bovendien de efficiëntie van het werk.
Het naleven van de keuringen voorkomt ook juridische problemen, aangezien de keuringen wettelijk verplicht zijn. Door de keuringen uit te voeren, voorkomt u sancties, boetes of andere juridische problemen.
De wettelijke eisen voor de bouwkraankeuringen zijn als volgt:
Dit is een instantie die beoordelingsactiviteiten verricht, zoals testen, inspecteren en certificeren. Een CBI moet aan bepaalde criteria voldoen en moet worden aangewezen door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Na deze goedkeuring ontvangt u een certificaat. De bouwkraan mag alleen gebruikt worden met een geldige goedkeuringsverklaring.
Keuringen moeten dus minimaal één keer per jaar plaatsvinden. Als de kraan veel gebruikt wordt, kan het goed zijn om de kraan meerdere keren per jaar te laten keuren. Op die manier worden beginnende gebreken tijdig opgespoord, waardoor stilstand van de kraan wordt voorkomen.
Het niet naleven van de keuringsvoorschriften kan ernstige gevolgen hebben, zoals eerder genoemd. Het niet naleven van de keuringen kan namelijk leiden tot boetes, gerechtelijke vervolging of beperkingen op het gebruik van de bouwkraan.
Bovendien brengt het niet naleven van de keuringsvoorschriften veiligheidsrisico’s met zich mee. Eventuele gebreken worden over het hoofd gezien, wat kan leiden tot ernstige ongevallen met de bouwkraan. Hierdoor wordt de veiligheid van de gebruikers en de omgeving van de kraan in gevaar gebracht.